Exploziile, incendiile și accidentele rutiere în străinătate – principalele cauze pentru cele mai mari daune plătite de OMNIASIG în 2017

1,13 milioane lei – cea mai mare despăgubire plătită pe o asigurare de locuință în 2017

Pentru a susține o comunicare transparentă în domeniul său de activitate, OMNIASIG Vienna Insurance Group transmite, periodic, informații despre cele mai însemnate despăgubiri plătite pe principalele linii de produse din portofoliu.

Valoarea totală a despăgubirilor plătite de companie în 2017 a fost de peste 626 milioane lei, în creștere cu peste 10% față de anul precedent.

Pe segmentul PROPERTY, în 2017, cele mai însemnate pagube au fost provocate de o explozie urmată de incendiu, care a generat avarii la stocuri și echipamente, incident pentru care a fost plătită o despăgubire în valoare de 7,40 milioane lei. În topul despăgubirilor, figurează și un incendiu la un centru comercial (peste 7,30 milioane lei), iar pe locul trei se situează o despăgubire de 2,59 milioane lei, pentru un incendiu izbucnit la un restaurant, care a afectat și o clădire alăturată.

Începând cu anul curent, OMNIASIG a introdus facilitatea de autoconstatare pentru persoanele juridice, în anumite condiții.

Top 5 Despăgubiri plătite în 2017 –  PROPERTY

Crt. Valoarea despăgubirii plătite, RON Cauza
1 7,40 milioane Explozie urmată de incendiu
2 7,35 milioane Incendiu la un centru comercial
3 2,59 milioane Incendiu la un restaurant, fiind afectată și o clădire alăturată
4 2,20 milioane Explozie urmată de incendiu
5 1,76 milioane Incendiu clădire birouri

 

Pe linia RCA, în 2017, topul este dominat de accidentele produse în străinătate, cea mai mare despăgubire, de 3,03 milioane lei, fiind plătită pentru un accident în lanț produs de un autotractor în Franța. În accident au fost implicate 16 autovehicule și s-a soldat cu opt persoane vătămate, dintre care patru în stare gravă și una decedată.

A doua despăgubire în clasament, de 2,40 milioane lei, este tot pentru un accident în străinătate, de data aceasta în Italia, în care un șofer nu a respectat indicatorul stop dintr-o intersecție. În consecință, mașina a intrat în coliziune cu un alt autoturism. Pe locul trei este o despăgubire de 1,65 milioane lei pentru un incident din România – un incendiu provocat de un scurtcircuit la bordul mașinii, soldat cu vătămarea corporală a unui minor aflat în autoturism.

Recent, OMNIASIG a introdus și facilitatea de soluționare, în anumite condiții, a dosarelor de daună RCA doar în baza fotografiilor și documentelor trimise de către păgubit prin mijloace de comunicare electronice.

Conform raportului emis de către Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) în data de 30 martie 2018 și publicat pe website-ul instituției, raport denumit „Analiza perioadei de plată și soluționare a dosarelor de daună avizate la asigurători în trimestrul IV 2017, în baza polițelor de asigurare obligatorie auto RCA”, OMNIASIG a înregistrat un procent de 99,12% al dosarelor de daună RCA plătite în termenul legal, iar durata medie de plată este de doar 3,15 zile/dosar, ceea ce reprezintă o îmbunătățire a acestui indicator față de trimestrul III din 2017 când acesta era de 3,61 zile/dosar. Conform aceleiași analize

ASF, OMNIASIG a înregistrat cea mai mică durată medie de soluționare a dosarelor de daună, respectiv de 20,98 zile/dosar.

Top 5 Despăgubiri plătite în 2017 –  RCA

Crt. Valoarea despăgubirii plătite, RON Cauza
1 3,03 milioane Accident în lanț în Franța din cauza unor probleme la sistemul de frânare, soldat cu opt persoane vătămate
2 2,40 milioane Șoferul nu a respectat indicatorul stop dintr-o intersecție, intrând în coliziune cu un automobil, în Italia
3 1,65 milioane Vătămare corporală a unui minor aflat în autoturism, ca urmare a incendiului provocat de un scurtcircuit la bord
4 1,42 milioane Accident în Germania, în urma căruia 11 persoane au suferit vătămări corporale
5 1,34 milioane Vătămare corporală – invaliditate – rentă viageră

 

Pe linia asigurărilor CASCO, cea mai mare despăgubire a fost de peste 334.000 lei, pentru un autoturism lovit de un altul, al cărui șofer a pierdut controlul volanului și a intrat pe contrasens.

Următoarea despăgubire, în valoare de aproape 318.000 lei, a fost cauzată de un autoturism al cărui şofer a pierdut controlul volanului într-o curbă şi a ieşit de pe carosabil.

În ceea ce privește linia CASCO, majoritatea asiguraților au ales să își repare autoturismele în unităţi care aparțin rețelei de service-uri partenere OMNIASIG.

Rețeaua de peste 700 de service-uri auto partenere OMNIASIG este formată în proporție de circa 73% din service-uri ce aparțin reprezentanțelor auto, restul fiind service-uri multimarcă. Avantajul principal al realizării reparațiilor în cadrul rețelei de service-uri partenere este reprezentat de garanția unei reparații de calitate, precum și de proceduri simplificate, întrucât decontarea costurilor se realizează direct între asigurător și service, fară implicarea financiară a asiguratului.

Top 5 Despăgubiri plătite în 2017 –  CASCO

Crt. Valoarea despăgubirii plătite, RON Cauza
1 334.000 Autoturism lovit frontal de un altul intrat pe contrasens
2 318.000 Șoferul a pierdut controlul volanului în curbă și a iesit în afara carosabilului
3 288.000 Autobuz de transport călători a derapat și a intrat pe contrasens – a rezultat vătămarea corporală a pasagerilor din autobuz și a șoferului autoutilitarei
4 288.000 Șoferul nu a păstrat distanța de siguranță, tamponând în spate o semiremorcă
5 285.000 Autoturism lovit frontal de un alt autoturism intrat pe contrasens

 

Cât despre segmentul ASIGURĂRILOR DE LOCUINȚE, cea mai mare despăgubire a fost de 1,13 milioane lei, sumă plătită în urma unui incendiu izbucnit într-o locuință, incident în urma căruia au fost deteriorate și bunurile din interior. A doua despăgubire ca valoare, de peste 435.000 lei, a fost plătită pentru un imobil deteriorat în proporție de 80% în urma unei explozii cauzate de scăpări de gaze de la aragaz, explozie urmată de incendiu. Pe locul trei (peste 315.000 lei) din clasament a fost un incendiu dintr-un apartament de bloc, cauzat de un scurtcircuit la cablurile electrice din bucătărie.

Din 2018, OMNIASIG oferă facilitatea de autoconstatare a daunelor pe segmentul asigurărilor de locuinţe. Astfel, asiguratul sau păgubitul poate efectua singur constatarea, fără participarea reprezentanţilor OMNIASIG, prin trimiterea unor fotografii relevante și completarea unui formular.

De asemenea, clienții OMNIASIG au la dispoziție facilitatea de plată rapidă a daunelor (în valoare de până la 2.000 lei, pentru anumite riscuri, fără solicitare de documente), fără constatare. În 2017, au fost plătite 423 dosare prin această modalitate, într-o perioadă de maximum trei zile, permițând astfel asiguratului să își poată face reparațiile în locuință în cel mai scurt timp posibil.

Procedura de plată rapidă se adresează tuturor persoanelor fizice care au o poliță de asigurare facultativă a locuinței încheiată la OMNIASIG, poliță care acoperă riscurile: apa de conductă și refulare, inundare (efectul apei), răspunderea civilă față de terți a asiguratului în legătură cu evenimentele enumerate mai sus, produse la locuința sau la bunurile asigurate. Facilitatea de plată rapidă presupune avizarea daunei în cel mult șapte zile calendaristice de la data producerii acesteia și transmiterea tuturor informațiilor necesare despre paguba suferită doar prin telefon, compania achitând dauna, în limita a 2.000 de lei, în cel mult 72 de ore.

Top 5 Despăgubiri plătite în 2017 –  Asigurări de locuințe

Crt. Valoarea despăgubirii plătite, RON Cauza
1 1,13 milioane Incendiu în locuință și bunuri deteriorate
2 435.000 Explozie cauzată de scăpări de gaze, urmată de incendiu (imobil deteriorat în proporție de 80%)
3 315.000 Incendiu într-un apartament de bloc cauzat de un scurtcircuit
4 271.000 Incendiu într-o casă – au fost afectate acoperișul și bunurile din locuință
5 237.000 Explozie cauzată de scăpări de gaze, urmată de incendiu (imobil deteriorat în proporție de 80%)

 

În ceea ce privește ASIGURĂRILE DE CĂLĂTORIE, cea mai mare despăgubire (137.000 lei) a fost achitată în cazul unei pneumonii, clientul aflându-se pe teritoriul SUA în momentul îmbolnăvirii. Durerile de origine cardiacă, manifestate atunci când asiguratul OMNIASIG se afla în Austria și un accident de schi suferit de un alt asigurat în aceeași țară au avut drept efect plata unor despăgubiri în valoare de 73.000 lei, respectiv 52.000 lei.

Top 5 Despăgubiri plătite în 2017 –  Asigurări de călătorie

Crt. Valoarea despăgubirii plătite, RON Cauza
1 137.000 Pneumonie (SUA)
2 73.000 Dureri de origine cardiacă (Austria)
3 52.000 Accident de schi (Austria)
4 51.000 Lovitură la cap (SUA)
5 46.000 Dureri toracice (SUA)

 

OMNIASIG evaluează, începând cu anul 2015, nivelul calității serviciilor oferite clienților prin sistemul de măsurare Net Promoter Score (NPS) validat la nivel internațional. Prin urmare, clienții care au avut un dosar de daună la OMNIASIG sunt rugați să evalueze experienţa avută şi modalitatea de instrumentare a daunei, satisfacţia asiguratului şi calitatea serviciilor oferite fiind măsurate într-un sistem eficient, pe o scală de la 1 la 10. Rezultatul NPS la nivel general a fost la finalul anului 2017 de 85,28%, în creștere față de 77,32%, înregistrat în 2016.

OMNIASIG Vienna Insurance Group deţine un program complex de reasigurare care acoperă toate portofoliile importante subscrise şi permite transferul riscurilor către pieţele internaţionale specializate, contribuind la întărirea stabilităţii financiare a companiei. Dintre companiile situate în topul mondial al reasiguratorilor care participă la contractele de reasigurare ale OMNIASIG, enumerăm: Gen Re (rating AA+ Standard&Poor's), Hannover Re (rating AA- Standard&Poor's), Beazley (rating A+ Standard&Poor's), R+V Versicherung AG (rating AA- Standard&Poor’s), Partner Re (rating A+ Standard&Poor's), Sindicate Lloyd's (rating A+ Standard&Poor's), VIG Re (rating A+ Standard&Poor's), Mapfre Re (rating A Standard&Poor's), Deutsche Re (rating A+ Standard&Poor's).

OMNIASIG este o societate administrată în sistem dualist, a cărei conducere este asigurată de Directorat, sub supravegherea și coordonarea Consiliului de Supraveghere. Compania are un portofoliu de peste 100 produse şi o reţea teritorială extinsă.

Vienna Insurance Group (VIG) este principalul expert pe piața asigurărilor în Austria precum şi in Europa Centrală şi de Est. Grupul cu o tradiţie îndelungată, branduri puternice şi o relaţie apropiată cu clienţii, este format din aproximativ 50 de companii din 25 de ţări. VIG are o experienţă de 190 de ani în domeniul asigurărilor. Având aproximativ 25.000 de angajaţi, Vienna Insurance Group este lider incontestabil în Austria și în piețele ECE pe care activează. Grupul se bucură de o poziţionare excelentă, care îi permite să valorifice oportunităţile de creştere pe termen lung, într-o regiune cu 180 de milioane de locuitori. Vienna Insurance Group este compania cel mai bine cotată dintre emitenţii care fac parte din ATX, indicele principal al Bursei de Valori din Viena. Grupul este, de asemenea, listat la Bursa din Praga.

Contact:

OMNIASIG Vienna Insurance Group

Mădălina Constantin, Director PR și Marketing

madalina.constantin@omniasig.ro / www.omniasig.ro / Aleea Alexandru, nr. 51, Sector 1, Bucureşti

Tel. 021.405.74.20, 0372.187.420

Toate comunicatele Comunicatul urmator